Porto to najbardziej znane z portugalskich win, produkowane z winogron regionu
Douro. Jest to wino wzmacniane, co oznacza, że dodano do niego mocniejszego alkoholu, aby osiągnąć jego zawartość w granicach 18-22%. Ma to swoje podłoże historyczne, gdyż w XVII w. wino było transportowane z Portugalii do Anglii i w celu konserwacji- zapobieżeniu kwaśnienia wina zaczęto dodawać do niego koniaku. Rezultat był doskonały- powstał wyjątkowy trunek o bogatym aromacie dębu, wanilii lub orzechów.
Porto dzieli się na trzy rodziny: White, Ruby i Tawny. Białe Porto może mieć barwy od bladej do bursztynowej, Ruby występuje we wszystkich odcieniach czerwieni, natomiast Tawny jest kasztanowe, miedziane. Porto w większości jest słodkie lub półsłodkie, ale może być też półwytrawne i wytrawne.
|
W winnicy w Porto.
In winery in Porto. |
The most famous of portuguese wines is produced from grapes from
Douro region. It is a fortified wine that means that stronger alcohol was added in order to reach 18-22%. This procedure has got historical causes- in XVII century when wine was exported from Portugal to England, alcohol started to be added as a preservative. The result was outstanding- a product with great aroma of oak, vanilla or nuts was formed.
There are three families of Port: White, Ruby and Tawny. White is pale to amber, Ruby is in all shades of red and Tawny is auburn or copper. The majority of Port is sweet or semi-sweet, but it can also be semidry or dry.
Jeżeli spodobał Ci się mój blog polub też stronę na facebooku.
If you like my blog, like my page on facebook.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz